Çin’den İngiltere ve Yeni Zelanda’ya siber saldırı

İngiltere, 2021-2022’de milletvekillerine ve seçim komisyonuna yönelik siber saldırılardan “Çin devletine bağlı aktörleri” sorumlu tuttuğunu açıkladı.

YAPTIRIM KARARLARI GELDİ

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İngiliz parlamenterlerin siber saldırılarla hedef alınmasından sorumlu olduğu gerekçesiyle Çin devletine bağlı olduğu öne sürülen APT31 grubuyla bağlantılı iki kişi ve bir şirkete yaptırım kararı alındığı bildirildi.

Açıklamada, İngiltere seçim komisyonunun, 2021-2022 yıllarında Çin devletiyle bağlantılı siber saldırılar nedeniyle büyük olasılıkla tehlikeye atıldığının da değerlendirdiği aktarıldı.

Söz konusu faaliyetlerin seçim süreçlerini etkilemediği, herhangi bir bireyin haklarını ya da demokratik sürece erişiminde soruna yol açmadığı vurgulanan açıklamada, seçmen kayıtlarının da etkilenmediğine işaret edildi.

ÇİN’İN LONDRA BÜYÜKELÇİŞİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞIRILDI

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cameron İngiliz demokrasisine yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu belirtti. Çin tarafından desteklenen örgütlerin siber saldırılar düzenlediğine atıfta bulundu.

TEPKİLERİNİ BÖYLE SERGİLEDİLER

Cameron, bu örgütleri alenen kınadıklarını ve harekete geçtiklerini ifade ederek, bu bağlamda, Çin’in Londra Büyükelçisi Cıng Zıguang’ın da Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını bildirdi.

Bakan Cameron ayrıca, söz konusu siber saldırılardan sorumlu kişi ve gruplara seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi yaptırımların uygulanması kararı aldıklarını kaydetti.

‘ÇİN DEVLETİNE BAĞLI AKTÖRLER’

İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden da parlamentoda yaptığı konuşmada, hem İngiltere’nin seçim izleme kurumuna hem de milletvekillerine yönelik iki ayrı kötü niyetli siber saldırının arkasında “Çin devletine bağlı aktörlerin” olduğunu belirtti.

YENİ ZELANDA’DA SİBER SALDIRI

Yeni Zelanda Savunma Bakanı Judith Collins, yaptığı açıklamada, Bakanlığının yürüttüğü soruşturmada 2021 yılında parlamentonun bazı birimlerine siber saldırıların düzenlendiğini hatırlattı.

Collins, söz konusu saldırıların, “APT40 olarak” bilinen Çin devlet destekli hacker grubuna dayandırıldığını belirtti.

SİBER CASUSLUK

Saldırganların hedef aldıkları ağlardan kısa sürede atıldığını kaydeden Collins, “Demokratik kurum ve süreçlere müdahale için siber casusluk operasyonları yapılması kabul edilemez.” ifadesini kullandı.

Collins, ülkesinin benzer saldırıların hedefi olan ABD ve İngiltere’nin yaptığı gibi Çin’e yönelik yaptırım uygulamayacağını, buna dair bir yasaları bulunmadığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Winston Peters da yayımladığı açıklamada, Yeni Zelanda’nın konuyla ilgili endişelerini Çin’in Wellington Büyükelçisi Vang Şiaolong’a ilettiklerini ifade etti.

Bu tür bir dış müdahalenin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Peters, Çin’i gelecekte bu tür faaliyetlerden uzak durmaya çağırdıklarını kaydetti.



İNGİLTERE-ÇİN 

İngiltere, dün İngiliz parlamenterlerin siber saldırılarla hedef alınmasından sorumlu olduğu gerekçesiyle Çin devletine bağlı olduğu öne sürülen APT31 grubuyla bağlantılı iki kişi ve bir şirkete yaptırım kararı almıştı.

Ayrıca İngiltere seçim komisyonunun, 2021-2022 yıllarında Çin devletiyle bağlantılı siber saldırılar nedeniyle büyük olasılıkla tehlikeye atıldığının da değerlendirdiği bildirilmişti.

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir